Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jan Bertels : "De Lijn : achteruit neen, vooruit ja..."

De Lijn

"De nieuwe dienstregeling van de Lijn, aangestuurd door de Vlaamse regering Jambon, roept terecht veel ongenoegen en protest op. Ook in onze eigen stad Herentals", zegt Jan Bertels (Vooruit Herentals).

"Onze stad (zoals onze regio, de Kempen, die al zwaar onderbedeeld is qua investeringen in openbaar vervoer door De Lijn en deze Vlaamse regering) wordt immers zeer zwaar getroffen.

We behoren tot de gemeenten in onze provincie waar de meeste bushaltes worden afgeschaft. Na de eerdere stilstand die ons eigen schepencollege voor vele van onze inwoners creëerde in de zomer door bushaltes op invalswegen buiten dienst te stellen, gaat de Lijn spijtig genoeg verder op deze weg.

We drukten deze vrees al eerder uit, maar het Herentalse schepencollege wilde (weer) niet luisteren. Niet naar ons, niet naar verontruste burgers, integendeel we zagen spoken.  Helaas, maar onze vrees is bewaarheid en het schepencollege stond erbij en keek er naar…  

'De gevolgen zijn immens zegt', vervolgt Jan Bertels, fractieleider voor Vooruit. Er wordt vervoersarmoede gecreëerd. In plaats van een sociaal, krijgen we een asociaal mobiliteitsbeleid, in onze stad en in onze regio. Het is terecht dat vele deskundigen zeggen dat het mobiliteitsbeleid wordt mismeesterd.

Herentals heeft - een goede zaak - een uitgebreide scholengemeenschap.  Onze leerkrachten en gemeenteraadsleden Liese Bergen en Bieke Baeten zijn directe getuigen van de vervoersproblemen die leerlingen/studenten ervaren. En nu worden sommige leerlingen tot hun grote spijt helemaal in de kou gezet.

Nieuwe dienstregeling De Lijn in de Kempen Neteland

"Een concreet voorbeeld dat realiteit wordt op morgen 6 januari volgens de nieuwe, aangekondigde dienstregeling, spijtig genoeg. Vanaf 6 januari rijdt er nog 1 bus 's morgens en in de namiddag tussen Nijlen en Herentals, een buslijn die druk gebruikt wordt door onze schoolgaande jeugd.

Ik herhaal: 1 bus in de ochtend, 1 bus in de namiddag.    Als de lessen iets vroeger of iets later beginnen om een of andere reden of dat ze op een bepaalde dag later eindigen: trek uw plan, géén bus, zoek zelf maar een alternatief want openbaar busvervoer: noppes.

En op woensdagmiddag: idem, trek uw plan. Geen bus.

Zouden ze bij de Vlaamse regering / De Lijn vergeten zijn dat scholen op woensdag eindigen rond de middag? Wereldvreemdheid?

En als cynisch toetje: ah ja, de bus stopt ook niet meer in de buurt van de school (vb. kOsh in concreto in het verleden).  Je moet nu (goed ter been of niet) zelf maar een stuk te voet gaan.

Liese Bergen en Bieke Baeten: “Dienstverlening naar onze schoolgaande jeugd, deftig busvervoer kan je dit niet meer noemen. De Lijn, met de hulp van de Vlaamse regering, zou de vervoersproblemen mee moeten oplossen, dat is haar rol, maar ze doet nu net het tegenovergestelde in onze stad. Ze laat de schoolgaande jeugd gewoon in de steek. Erg, zeer erg en het is helemaal niet ok.”

"Vooruit Herentals wil dat iedereen mobiel kan zijn, ook zij die nood hebben aan openbaar vervoer. Openbaar vervoer is geen luxeproduct, maar een basisbehoefte. Voor ouderen, studenten, leerlingen, gewone werkende inwoners…   Niet iedereen heeft een elektrische auto tot z'n beschikking, weet je wel Vlaamse regering…  

We doen ook een oproep aan onze inwoners. Laat ons weten alwaar de dienstverlening er nog meer op achteruit gegaan is, we gaan er mee aan de slag. Want zoals gezegd: iedereen mobiel, iedereen vooruit! Stop de stilstand. Achteruit neen, vooruit ja."

De Lijn

Deel dit artikel